Roti canai ialah roti kudapan India yang berbentuk bulat yang boleh dijumpai di beberapa negara di Asia Selatan dan Asia Tenggara. Roti canai dimakan sebagai makanan pagi, tengah hari, petang, dan malam. Roti canai sering kali dimakan bersama dengan teh tarik atau teh ais.Roti canai biasanya dihidangkan dengan kuah dal atau kari dengan sambal ikan bilis.Penggunaan perkataan canai di belakang roti adalah hasil daripada tingkah laku pencanai roti tersebut dalam meleperkan, menganginkan dan menebar doh roti.Selain itu, perkataan canai berasal daripada nama bandar Chennai di India disebabkan oleh ramai pencanai roti ini kebanyakan berasal dari India ketika kebanjiran orang India di Malaysia.
Rendang merupakan hidangan asli bangsa Minangkabau yang menduduki kawasan pegunungan tinggi Sumatera Barat, Indonesia.Rendang disediakan dengan memasak ayam atau daging bersama santan, lada dan banyak rempah-ratus sehingga kering.Namun, rendang khusus amat terkenal dan disajikan di acara-acara seremonial untuk menghormati para tetamu serta pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha mahupun kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkhatan, kenduri doa selamat, kenduri hari jadi dan sebagainya.Rendang dimakan sebagai lauk bersama lemang, pulut kuning, ketupat palas, ketupat nasi malah juga roti atau diratah makan begitu sahaja. Perisa yang unik yang terdapat pada rendang sungguh digemari oleh orang ramai sehingga diolah menjadi makanan masakan luar seperti spageti, mi dan mi segera, burger dan susyi.
Comments
Post a Comment